Mhihihihihi - VPRO Gids 2005

VPRO Gids 7 Mei 2005 - "Piepkuiken" tussen oude rottenDe Jiskefet-heren krijgen in de serie 'Sint Hubertusberg' tegenspel van drie actrices. Naast de ervaren Beppie Melissen en Leny Breederveld staat Anniek Phiefer (27), als de kauwgom-kauwende stagiaire Rita.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Anniek Pheifer: Vijf jaar geleden ben ik van de toneelschool in Amsterdam gekomen en daarna heb ik in films, televisieseries, toneelstukken en reclamefilmpjes gespeeld. In de film 'Ik ook van jou' bijvoorbeeld speelde ik het vriendinnetje van Antonie Kamerling, ik heb een paar maanden in de soap Westenwind gezeten, speelde in de film Costa! en ben de secretaresse van Grijpstra & De Gier. Op toneel heb ik meegedaan aan de Prefab Four van Orkater en tot eind april speelde ik in Slippers.

Hoe ben je in Jiskefet terechtgekomen?

Ik denk dat het komt doordat Michiel Romeyn me vorig jaar oktober bij de premiére van Slippers zag. Een paar weken later werd ik gebeld met de vraag of ik in de kerstaflevering van Jiskefet de Poolse vriendin van Kees Prins wilde spelen. Dat vond ik natuurlijk ontzettend leuk en heel spannend. Ik was de eerste draaidag erg nerveus, ook omdat ik er niet aan gewend ben op basis van improvisatie te moeten spelen. Op de toneelschool heb ik dat alleen het eerste jaar gedaan. Bij de opnamen van Jiskefet merkte ik dat ik was vergeten hoe leuk dat eigenlijk is. Het geeft je de mogelijkheid om extreme, rare keuzes te maken in je spel. En ik vind het een voorrecht om van zo dichtbij zulke ervaren acteurs dat te zien doen.

En kennelijk waren zij ook blij met jou.

Ja, want een paar maanden later vroegen ze me dus voor 'Sint Hubertusberg'. Weer heel spannend, want naast die rotten van theatergroep Carver, Beppie Melissen en Leny Breederveld, ben ik toch een soort piepkuiken. Ik kijk met veel bewondering naar hoe zij scènes maken.

Durfde je wel mee te doen?

In het begin dacht ik steeds: wat gaat er gebeuren? Gaat het wel goed? Maar ik ben er gewoon gaan staan en dingen gaan uitproberen waarvan ik dacht dat ze leuk konden zijn. De sfeer is heel gemoedelijk en makkelijk, waardoor ik inmiddels meer lol dan zenuwen heb.

Hoe gaat het maken van een aflevering?

Voor mij begint het op zaterdag, dan spreken we de nieuwe aflevering door. Ja, ik moet soms wel lachen, maar vaker zeg ik: o, wat erg, wat zielig. Ik vind heel veel dingen in 'De Hubertusberg' heel triest. Op zondag repeteren we een keer voor de camera's, dan kleden we ons om en spelen de scènes zoals we ze globaal hebben afgesproken. Dat wordt dan opgenomen.

Wat ga je na Jiskefet doen?

Vanaf september werk ik bij Het Nationale Toneel, waar ik al eerder rollen heb gespeeld. Ik kom daar in vaste dienst en het eerste dat ik dan ga doen is Phèdre; een klassiek stuk van de Franse dichter Jean Racine.

Door Angela van der Eelst


Weer terug?