Mhihihihihi - 2005 De Standaard 18-11-2005


Jiskefet stopt ermeeLiefhebbers van satire en absurde humor uit de lage landen zullen het niet graag horen, maar het is echt waar: het trio Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins, alias Jiskefet, stopt na ruim vijftien jaar met het maken van televisieprogramma's. Dat heeft de VPRO bekendgemaakt.

Het drietal laat in een verklaring van de omroep weten: ,,Als je al zo lang programma's met elkaar maakt, komt onvermijdelijk het moment waarop het genoeg geweest is.'' Volgens de VPRO, die het besluit spijtig noemt, hoeven de kijkers Jiskefet de komende jaren niet helemaal te missen. ,,We zullen de schatkamer Jiskefet die in de loop der jaren goed gevuld is geraakt, zeker openen.'' Wat het trio nu gaat doen, is slechts ten dele bekend. Volgens een woordvoerster van Jiskefet was Koch al bezig met het schrijven van boeken en columns en gaat hij daarmee door. Prins zal zich onder meer gaan toeleggen op theaterregie. Wat de plannen van Romeyn zijn, is onbekend.

Jiskefet werd vooral bekend met de series Debiteuren/Crediteuren, uit 1995 en De Lullo's van een jaar later. De begroetingen Goeiesmorgens en Hé Lullo zijn wellicht voor eeuwig en altijd onderdeel van het (Noord-)Nederlands. Drie met bier volgestouwde studenten die aan elkaar vragen of ze nog geneukt hebben, of twee kantoorklerken die juffrouw Jannie voor de duizendste keer 'goeiesmorreges' groeten. Wie kon er niet om lachen?

Met Jiskefet, Fries voor prullenbak, had de VPRO in 1990 vanaf dag 1 een kijkcijferkanon in huis. Zo'n half miljoen mensen zaten elke zondagavond aan de buis gekluisterd om te kijken naar De Heeren van de Bruyne Ster. Een half miljoen was heel wat in die dagen voor de VPRO. Ook in de jaren nadien bleven de de kijkcijfers hoge toppen scheren. Maar ook de video- en DVD-verkoop deed het zeer goed. Al jaren staan de Jiskefet dvd'tjes in de toptien van bestverkochte DVD's van Nederland. En je kunt zelfs ringtones van de Lullo's of Debiteuren, Crediteuren bestellen.


Weer terug?