Mhihihihihi - 2005


Financieel Dagblad 28-11-2005


Kees Prins als Jan Baan op de tv


'De Uitverkorene' is een nieuwe film gebaseerd op de perikelen rond softwarebedrijf Baan. Een kijkje op de set.

SCHIPHOL - 'The stock already has gone over his head twice.' Acteur Pierre Bokma oefent zaterdag zijn tekst vlak voordat hij als Peter van der Laan samen met Kees Prins als zijn oudere broer Johan voor de camera verschijnt. Ze spelen een scène waarin de broers op 'Wall Street' de beursgang van hun softwarebedrijf Van der Laan toelichten aan een Amerikaanse televisiejournalist. Prins legt hem uit dat beleggers begrijpen dat 'a company that is based on the Ten Commandments is one of the most thrustworthy companies in the world'.

Regisseur Theu Boermans kan zijn lachen niet bedwingen als Bokma en Prins bewust 'slecht' Engels proberen te spreken.

We zijn op Schiphol op de een na laatste draaidag van de nieuwe Nederlandse telefilm De Uitverkorene. De door IdtV geproduceerde televisiedramafilm is gebaseerd op de opkomst en ondergang van het Nederlandse softwarebedrijf Baan.

De film is een idee van Prins. Samen met Frank Ketelaar, met wie Prins eerder de serie 'Bij ons in de Jordaan' maakte, schreef hij het scenario voor de film die in het voorjaar door de VPRO zal worden uitgezonden. Aanleiding was het boek Baan, opkomst en ondergang van een softwarebedrijf, dat door deze krant is uitgegeven. 'Ik vind het intrigerend hoe twee zwaar gereformeerde broers een bedrijf naar de knoppen helpen', zegt Prins zaterdag op de filmset. 'Dat het geloof en het bedrijfsleven elkaar zo overlappen dat de dominee op de kansel aandelen staat te verkopen, dat verzin je niet, maar het is kennelijk wel echt gebeurd.'

De Uitverkorene is geen feitelijke reconstructie van de Baan-affaire, maar een vrije fantasievolle interpretatie ervan. De broers Baan zijn ook niet op de hoogte gebracht, maar hebben volgens Prins al wel geïnformeerd bij de producent. Ook heeft Prins de auteurs van het boek niet gesproken. 'Op een gegeven moment is daar ook geen aanleiding meer toe. Je moet niet te veel details willen weten. Het gekke is dat hoe meer we zelf zijn gaan invullen, hoe dichter we bij de realiteit kwamen. Toen ik achteraf interviews las met Baan, bleek onze karakteruitwerking van de twee broers sterk overeen te komen met de echte Jan en Paul Baan', zegt Prins, die in de film de twee broers scherper tegenover elkaar stelt dan in werkelijkheid. 'Voor de film moet je twee broers hebben, van wie de een uiteindelijk iets anders wil dan de ander.' Prins koos ervoor om dat uit te werken via een nieuwe financieel directeur, gespeeld door Tijn Docter, die als jong broekie bij het bedrijf binnenkomt en vraagtekens zet bij het financiële beheer. Het blijkt dat de jongere broer met de boekhouding heeft gerommeld om aan de dromen van zijn oudere broer tegemoet te komen. Wanneer dat aan het licht komt en de financieel directeur ook nog een affaire blijkt te hebben met de dochter van de oudste broer, is een tragisch einde van het bedrijf onafwendbaar.

De beurs heeft volgens Prins veel overeenkomsten met religie. 'Zolang iedereen maar blijft geloven, is er niets aan de hand. Maar als er gemorreld wordt aan het geloof of de beurs, stort alles in elkaar.'

Het bedrijfsleven is zelden een inspiratiebron voor filmmakers, maar dat kan veranderen. 'Vroeger sloeg ik de economiepagina's in de krant altijd over, maar de beurs interesseert me steeds meer. Er gaan prachtige persoonlijke drama's achter schuil', vindt Prins.


Weer terug?