Mhihihihihi - 2005

AD 22-06-2005Mhihihihihi

Met Jiskefet een avond in het bos

Op de avond van de langste dag komen niet alleen heksen en trollen, maar ook de volgelingen van Jiskefet in het bos bijeen.

De goeroes van de absurdistische humor organiseren de ontmoeting ter gelegenheid van hun 15-jarig bestaan als driemanschap op een plek die nauwelijks indringers toelaat. In het fraai verstopte openluchttheater Caprera in Bloemendaal lijken Michiel Romeyn, Kees Prins en Herman Koch in conclaaf met hun bewonderaars. De echte fans en hun idolen maken van de eenmalige lustrumvoorstelling samen een midzomerfeest.

'Jiskefet aan Zee' trekt 1500 liefhebbers. Het gezellig samenzijn op de zwoele zomeravond is stijf uitverkocht. De aanwezigen zijn vooral dertigers, leden van de VPRO die dol zijn op de vaak onnavolgbare verrichtingen van Jiskefet. De lach is dan ook verzekerd. Één woord ('eikel') of één zin ('heb je nog geneukt?') en het publiek ligt dubbel. Sommige fijnproevers lachen zelfs al als Prins 'een wonderschoon spektakel' aankondigt.

Tussen de sparren en de dennenbomen groeit naast de humor ook de improvisatie. ,,Die gasten van Jiskefet zijn helemaal de weg kwijt, maar het is wel lachen'', zeggen ze zelf. De locatie is geknipt voor dit soort theater. Nergens liggen de Jiskefet-dvd's, Jiskefet-boeken en Jiskefet-speldjes zo sfeervol in de aanbieding als in het wandelpark van Bloemendaal, waar Kees Prins ook meteen 'intimiteit' voelt en waar 'lullo' Van Binsbergen zijn glorieuze rentree maakt. Er klinkt op de tribune zelfs gejuich op als het gedenkwaardige typetje van Michiel Romeyn zich bij zijn huisgenoten Kerstens en Kamphuys voegt. Nergens komen de corpsballen beter tot hun recht dan in het groen van het villadorp bij de zee.

Het programma heeft kop noch staart, maar dat is ook niet de bedoeling. Niemand die zich daarover bekommert. Dit is Jiskefet. Improvisatie is juist de krachtbron van de formule, die Prins, Koch en Romeyn het afgelopen seizoen met de serie over het verpleeghuis Sint Hubertusberg hebben uitgebouwd.

Een enorm videoscherm toont een serie tamelijk willekeurige hoogtepunten uit vijftien tv-seizoenen Jiskeft. Beroemde scènes, hilarische sketches en onvergetelijke typetjes zorgen urenlang voor vertier. Dat de toneellampen in het theater het uitzicht op de compilatie belemmeren lijkt voor het publiek geen probleem. Ook dit hindernisje wordt weggelachen. Bovendien is Jiskefet 'live' en met band nog leuker.

Dat blijkt als Romeyn en Koch het openluchttheater per motor met zijspan binnenscheuren. Als Duitse soldaten in uniform keren ze terug naar de plek waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geweest.

'Het is hier wel veranderd', constateren ze jolig. De stellage met het licht was toen nog een uitkijkpost. Eenmaal op het toneel brengen ze een groet: at your service. Het is smullen in VPRO's eigen theater van de lach.

Gerrit den Ambtman


Weer terug?