Mhihihihihi - De Gooi en Eemlander 2005

Dit artikel is afkomstig uit het internet archief van De Gooi- en Eemlander, dinsdag 21 juni 2005

Jiskefet aan Zee, zoals Jiskefet bedoeld is

BLOEMENDAAL - Zo'n 1400 mensen hebben dinsdagavond in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal weer als vanouds een avondje Jiskefet beleefd. Het cultprogramma van de VPRO vierde haar 15-jarig jubileum met de echte fans.

Een kleine selectie van onvervalste Jiskefet-typetjes kwam weer even voorbij om te vertellen hoe het ooit was met die ,,jongens van Jiskefet''.

Michiel Romeyn, Kees Prins en Herman Koch vormen al weer 15 jaar het trio Jiskefet dat lange tijd grote schare fans achter zich verzamelde. Hoogtepunten vormden onder andere de Dierenwinkel, Oboema, Debiteuren Crediteuren, de Lullo's en het COC-schip. Zij maakten het absurdisme zoals het hoort te zijn, vooral als Oboema langskomt en een niet te volgen nummer zingt. Of wanneer hij verhaalt over zijn relatie waar geen sprake meer is van geestelijk werkverkeer. ,,Toen heb ik me vrouw wat klapjes gegeven'', zegt Oboema.

Oude beelden

In het openluchttheater werden naast sketches vooral ook oude beelden vertoond, zoals van 'Gene zijde' waarin een man stemmen ontdekt in radio's, maar ook in elpees van overleden artiesten. Het jaren-vijftig-gezicht van solist Prins sprak daarin boekdelen. Je krijgt het hem niet uitgelegd dat hij onzin lult.

Live speelde het drietal de Lullo's met onvervalste teksten als 'heb je nog geneukt' en 'biertje'. Geheel onverwachts scheurden ook de twee Duitse soldaten op hun motor met zijspan voorbij.

Voor veel mensen was het te kort, want vijftien seizoenen Jiskefet leverde ontelbare afleveringen op.Weer terug?